Постільна білизна з бавовни: особливості, переваги та недоліки

28.01.2022

Сучасний ринок легкої промисловості пропонує покупцям особливо широкий асортимент. Часом зробити вибір настільки складно, тому що очі просто розбігаються, хочеться все й одразу. Багато хто так ставиться до одягу та предметів гардеробу, а інші ж особливе кохання живлять до виробів зі сфери побутового текстилю. Комплекти постільної білизни – це особлива пристрасть багатьох господарок, які з турботою та смаком облаштовують власне житло. Як правило, комплекти постільної білизни відіграють важливу роль у житті кожної людини. Саме їх ми використовуємо під час сну, на той час, який особливо цінується і очікується протягом усього робочого дня.

Без якісного комплекту постільної білизни неможливо уявити солодкий сон, який подарує повноцінний відпочинок та відновлення сил, а пробудження буде легким та простим. Багато хто помилково вважає, що на якість сну та ранковий стан бадьорості впливає лише правильно підібрані ліжко, матрац та подушка. Так, ці аксесуари забезпечують комфорт під час відпочинку, дозволяють розслабитися м'язам та суглобам, заряджають енергією та бадьорістю. Але як щодо тактильного комфорту? Як відчути приємну делікатність полотен? Як уникнути подразнення на шкірі, а також розвитку алергічних реакцій? Саме такі важливі функції відіграє правильно підібрана та якісна постільна білизна.

Існують спеціальні вимоги, які важливо перевіряти на етапі вибору комплекту постільної білизни. До основних рекомендацій та порад відносять:

  1. Набір постільної білизни повинен повноцінно пропускати повітря і дозволяти шкірі дихати. Дихальні матеріали дозволяють уникнути «парникового ефекту», який негативно позначається на стані шкіри та здоров'я загалом».
  2. Матеріал повинен мати підвищений рівень гігроскопічності, якісно поглинати вологу і швидко сохнути. Під час сну організм людини продовжує функціонувати, проходять обмінні процеси, тобто тіло продовжує виділяти піт. Якісне та швидке поглинання крапель вологи дозволить уникнути неприємного запаху та почуття дискомфорту.
  3. Найкраще вибирати комплекти постільної білизни з натуральних волокон рослинного походження, або тканини з комбінованим складом. Вони якісно контактують навіть із найчутливішими ділянками шкіри і не здатні стати причиною подразнення. Також використання ліжка з натуральних волокон стане хорошим варіантом для алергіків, а також людей, шкіра яких особливо чутлива.
  4. При виборі комплекту ліжка, не варто вестись на надто яскраві та строкаті полотна. Як правило, безліч недобросовісних виробників можуть використовувати при нанесенні малюнків та декоративних принтів не найякісніші барвники. У кращому випадку таке ліжко випромінюватиме неприємний запах і вимагатиме попереднього очищення. В іншому випадку, неякісний барвник линяє на тіло людини під час сну, що забезпечить небажане фарбування шкірного покриву і навіть стане причиною подразнення або алергічної реакції.
  5. Найкращим варіантом при виборі комплекту постільної білизни стане попереднє ознайомлення з інформацією щодо догляду. Не варто вибирати полотна та тканини, які вимагають особливих знань та труднощів під час прання, оскільки це швидко призведе до невдоволення під час експлуатації. Варто звернути увагу на тканини, які просто стираються в домашніх умовах і не здатні втратити привабливість навіть після численних прань.
  6. Важливо мати уявлення про середню на ринку ціну. Якісний комплект ліжка із натуральних волокон або комбінованого матеріалу не може бути дешевим. Якщо ціна катастрофічно відрізняється від середньої на ринку (+/- 50 гривень не має значення), ймовірно, перед покупцем знаходиться підробка, використання якої може призвести до неприємних наслідків.

Обізнаний, отже, озброєний. Використовуючи знання та рекомендації при виборі, покупець зможе легко знайти свій ідеальний комплект постільної білизни.

Особливості вибору бавовняної постільної білизни?

Бавовна по праву вважається лідером на світовому ринку легкої промисловості. Унікальний текстильний матеріал, який створений на базі натуральних волокон рослинного походження, має відмінні властивості та відмінні експлуатаційні показники. Бавовна настільки екологічно чиста і безпечна, що використовується практично у всіх сферах життєдіяльності людини. Волокна бавовни часто додаються до комбінації з іншими нитками, що забезпечує величезну різноманітність відмінних тканин, які можна використовувати для пошиття одягу та виробів побутового текстилю. Тому для всіх покупців доступний величезний асортимент комплектів постільної білизни, основу яких складає приємна і особлива бавовна.

Що важливо знати під час вибору комплекту постільної білизни з бавовни?

Щоб на всі 100% насолодитися постільною білизною з натуральної бавовни, варто правильно підійти до вибору. Наприклад, всі покупці повинні бути обізнані, що нитки натуральної бавовни зовсім не еластичні, а, відповідно***не тягнуться. Тому перед покупкою варто точно виміряти розміри матраца, ковдри та наволочок. Тільки точно підібрані вироби можна буде без проблем надіти на звичне спальне приладдя.

Друга особливість – це зносостійкість. Комплекти постільної білизни на основі натуральної бавовни мають підвищений рівень щільності, міцності та зносостійкості. Такі речі зможуть прослужити покупцю довгі роки і зберегти чудовий вигляд навіть через багато років.

При виборі кольорової бавовняної постелі, або набору з дитячими візерунками, варто принюхатися до запаху, який випромінює тканину. Якщо є неприємний аромат, це може свідчити про використання виробником неякісних барвників. Небезпека полягає в тому, що після першого прання комплект втратить яскравість і насиченість кольору, барвник може віддрукуватися на шкірних покривах людини під час сну, а також спровокувати роздратування і алергічні реакції. Тому обережними треба бути всім покупцям, а алергікам та власникам чутливої ​​шкіри, особливо.

Якісна постільна білизна з тканини на основі натуральної бавовни не повинна мати швів посередині та боків, крім машинного рядка на краю виробу, що утворюється при обробці краю. Тільки так можна довести, що при пошитті простирадла або наволочки використовувалося цілісне полотно, а не технічні зрізи, які утворюються в процесі пошиття більш дорогих комплектів.

Також не варто сподіватися, що комплекти постільної білизни з натуральної бавовни продаватимуться на ринку або в супермаркеті. Добросовісні виробники виставляють свою продукцію на прилавки спеціалізованих текстильних роздрібних та інтернет-магазинів. А ось на ринку чи ярмарку найімовірніше покупець може потрапити на підробку.

Види постільної білизни з бавовни

Як вже було зазначено вище, натуральні нитки бавовни часто використовуються для створення різних тканин. Полотна, як правило, відрізняються в залежності від товщини і довжини волокон бавовни, що використовуються, наявності в складі інших натуральних або синтетичних ниток, а також способу переплетення. До найбільш поширених полотн на основі натуральної бавовни, які використовуються при створенні комплектів постільної білизни, відносять:

  • Ситець;
  • Поплін;
  • Бязь;
  • Махра;
  • Ранфорс.

Ситець – це розкішний текстильний матеріал, який виготовляється у процесі ретельної обробки бавовняної суворої пряжі. При створенні полотна використовується особливо нещільний метод переплетення волокон, при якому утворюється неймовірно легка та повітряна тканина. Ситець часто застосовується для пошиття літнього одягу та аксесуарів, також можна зустріти тканину при виготовленні виробів домашнього текстилю. Матеріал якісно пропускає повітря, дозволяє шкірі повноцінно насичуватися киснем. Також матеріал має достатній рівень гігроскопічності, що дозволяє легко поглинати вологу і швидко сохнути. Один погонний метр ситцю є порівняно недорогим, особливо якщо зіставляти його із сатином. Причина в тому, що при створенні ситця використовуються грубі волокна будь-якої довжини без попереднього відбору. Але, незважаючи на це, натуральна тканина все одно має відмінні експлуатаційні показники і часто використовується для виготовлення якісних комплектів постільної білизни.

Поплін відрізняється від інших тканин на основі бавовни саме методом виготовлення. При створенні використовується особливо тонка нитка основи, яка переплітається з грубішими волокнами качка. В результаті на поверхні полотна утворюється шаховий малюнок, а сама тканина поплін знаходить особливий рівень щільності та міцності. Розкішне полотно на основі натуральної бавовни чудово контактує навіть із найчутливішими ділянками шкіри, не здатне стати причиною подразнення або алергічної реакції. Поплін, через особливу щільність, здатний надовго зберігати цілісність і привабливий зовнішній вигляд. Звичайно, тканина чудово підлаштовується під температуру тіла людини і здатна надовго підтримувати комфорт. Поплін легко піддається крою, пошиття та декоративній обробці, тому в асортименті можна знайти абсолютно будь-який вид постільної білизни.

Матеріал бязь створюється також на 100% з волокон натуральної бавовни, завдяки чому має відмінні властивості та досить простий в експлуатації. Варто відзначити, що саме постільні комплекти з бязі користуються особливою популярністю у вітчизняних покупців. Специфічний метод створення полотна забезпечує бязі легку шорсткість на поверхні, яка особливо приємна для шкіри та забезпечує легкий масажний ефект. Як і всі тканини на основі бавовни, бязь добре пропускає повітря і якісно поглинає вологу. Матеріал легко переносить велику кількість прань і надовго зберігає візуально привабливий зовнішній вигляд. Існує різновид матеріалу під назвою бязь люкс, який відрізняється особливо делікатною поверхнею та розкішним зовнішнім виглядом.

Махра – це полотно, в основі якого натуральні волокна бавовни, але також***можна зустріти і комбіновані матеріали із наявністю синтетичних ниток. При виборі завжди варто звертати особливу увагу на пропорцію волокон у складі, так як чим більше натуральних волокон, тим кращими експлуатаційними властивостями володіє полотно. Особливий процес створення полотна забезпечує утворення дрібного ворсу на зовнішній поверхні, який є ключовим фактором при виборі. Комплект постільної білизни з махри можна використовувати будь-якої пори року, тканина чудово підлаштовується під температуру тіла і підтримує комфортну температуру. Також, матеріал з дрібним ворсом не може стати причиною подразнення на шкірі, а навпаки, забезпечує додаткову м'якість і комфорт.

І якщо попередні варіанти тканин на основі бавовни, напевно, знайомі всім, інформація про матеріал ранфорс спливає рідко. Матеріал відноситься до покращеного, елітного виду бязі, але має всі ті ж властивості та експлуатаційні показники. Унікальне полотно досить легке та комфортне, відмінно контактує навіть із найчутливішими ділянками шкіри. Звичайно, ранфорс можна застосувати як для звичайного, так і для дитячого комплекту постільної білизни. Доглядати білизну не складно, вона легко переносить безліч прань і прасування при температурі близько 200 градусів.

Основні переваги

Бавовна – це натуральний матеріал рослинного походження, який особливо цінується у всьому світі. Волокна можуть використовуватися як у текстильній, так і медичній, будівельній та навіть промисловій сфері. Матеріали та тканини на основі бавовни використовуються для пошиття одягу, предметів домашнього текстилю, виготовлення марлевих пов'язок, стерильних бинтів та вати, а також для створення спеціальних фільтрів. Така універсальність виробів та тканин на основі бавовни виправдана відмінними властивостями унікального рослинного волокна.

Головними перевагами постільної білизни з бавовни прийнято вважати:

  1. Відмінний повітрообмін. Тканини на основі бавовни, за рахунок природної тонкості та особливого методу переплетення, легко пропускають повітря та дозволяють шкірі повноцінно дихати.
  2. Матеріали мають гігроскопічність. Така функція забезпечує відмінне поглинання вологи та дозволяє тканини швидко сохнути.
  3. Легкість у догляді. Всі комплекти постільної білизни, створені на основі натуральної бавовни, легко піддаються чищенню в домашніх умовах.
  4. Зносостійкість та довговічність. Постільна білизна не схильна до розривів, утворення зачіпок та механічних пошкоджень. А також легко переносить множинні прання руками або в пральній машині.
  5. 100% екологічність. Матеріал повністю складається з натуральних рослинних волокон, які чудово переносяться навіть алергіками та власниками чутливої ​​шкіри.
  6. Прийнятна ціна. Дійсно, якісні комплекти постільної білизни на основі натуральної бавовни не можуть коштувати дешево, але при цьому в порівнянні з виробами з шовку такий варіант буде доступний для всіх покупців.

Недоліки, які потрібно знати

Звичайно, як і будь-яка інша тканина, бавовна також має свої недоліки, які відбиваються на виготовлених виробах. Таким чином, комплекти постільної білизни на основі бавовняних волокон можуть дати усадку при дії занадто високої температури. Тому під час прання завжди потрібно контролювати температурний режим і не перевищувати 50 градусів.

Нюанси догляду за бавовняною постільною білизною

Найбільш розумним варіантом стане скористатися рекомендаціями виробника, які вказані на етикетці комплекту постільної білизни. Все-таки варто враховувати той факт, що всі бавовняні тканини відрізняються одна від одної залежно від щільності та довжини ниток, а також специфічними методами переплетення волокон. Але найбільш поширеними рекомендаціями щодо безпечного догляду за білизною на основі бавовни можна вважати:

Прання руками або у пральній машині;

  • Найкраще очищати комплекти постільної білизни, попередньо вивернувши виріб навиворіт;
  • При пранні в пральній машині заздалегідь увімкнути режим делікатності, а при очищенні руками контролювати, щоб температура води була 50 градусів;
  • Рекомендовано вибирати миючі засоби, у складі яких є компоненти з м'яким впливом;
  • Не використовувати порошки та гелі на основі хлору, а також з відбілюючими інгредієнтами;
  • Сушити найкраще на відкритому повітрі, підійде балкон або лоджія;
  • Прасувати можна в злегка вологому стані, на прасці можна заздалегідь встановити режим «Бавовна».

Зберігати комплекти постільної білизни з натуральної бавовни можна без додаткових герметичних пакетів та чохлів, головне, щоб у приміщенні був оптимальний рівень вологи та адекватна температура повітря. Щоб тканина не набувала запаху прілощі, між виробами з комплекту можна покласти мішечки з сухими квітами лаванди, м'яти або меліси.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано