Постільна білизна для немовлят, що важливо знати?

31.01.2022

Здоров'я дитини - це основна мета, яку переслідують молоді батьки відразу ж, як дізналися про те, що незабаром у сім'ї очікується поповнення. Як правило, багато хто починає готуватися заздалегідь: купувати одяг, готувати текстильний конверт на виписку і шукати найбільш якісну постільну білизну. Здавалося б, що складного придбати набір ліжка мінімального розміру? Насправді до вибору постільного комплекту варто підійти з максимальною відповідальністю, тому що дитина перші кілька місяців свого життя багато часу проводить саме уві сні. Тому тонка ліжко повинна бути зручною і, що найважливіше, безпечною. Не варто гнатися за модою та сучасними трендами, іноді знаменитості рекламують вироби виключно з метою заробітку, при цьому безліч передплатників вірять своїм кумирам і набувають не найякісніших виробів. Найкраще орієнтуватися на поради мам, які вже пережили дитячий вік своїх дітей і можуть давати справді цінні рекомендації та попередити про можливі проблеми.

Як вибрати постіль для новонароджених?

Вибираючи комплект постільної білизни для новонародженого малюка важливо враховувати її фізіологічні потреби. Наприклад найвідоміший факт – купувати білизну без гудзиків, заклепок та гачків. Часто навіть знамениті виробники, які спеціалізуються на виготовленні предметів дитячого одягу та аксесуарів, нехтують таким простим фактором безпеки. Наявність гудзиків і заклепок на постільній білизні грає роль застібки, але при цьому може бути проковтнута дитиною. Така ситуація є максимально небезпечною і може призвести, на жаль, до непоправних наслідків. Кращим варіантом застібки для постільної білизни немовляти вважається липучка або блискавка, яку неможливо відірвати, ні відковирнути, ні проковтнути.

При виборі набору для сну також важливо врахувати той фактор, що малюк ще не дивиться мультики, не вміє впізнавати героїв і, відповідно, не буде ніякої реакції на барвисте постільна білизна. Багато батьків помилково вважають, що малюки радіють комплектам білизни з мультиплікаційними героями, які нанесені на поверхню полотна друкарським принтом. Насправді дитині все одно, а ось використання синтетичних барвників може негативно вплинути на стан здоров'я. Як правило, барвник може переноситься на тіло залишаючи плями фарби, які у свою чергу стануть причиною подразнення ніжної чутливої ​​шкіри або навіть провокують алергічні реакції та набряки слизової оболонки. Найкращим варіантом ліжка для дитини є вибілений комплект без набивних принтів.

Також варто детально оглядати комплект перед покупкою. Не варто мудрувати і намагатися вибрати найкрасивішу білизну, яка прикрашена декоративними елементами та вишивкою. Намистини, стрази та бісер є вкрай небезпечними для здоров'я дитини. Неякісно пришитий намист, який потрапляє в дихальні шляхи малюка, несе загрозу для його життя.

Дуже важливо при виборі комплекту постелі відштовхуватися від універсальності, а не вестися на дивовижну зовнішню розкіш. Як правило, дитячі комплекти часто будуть піддаватися пранню та чищенню. Тому при виборі важливо звертати увагу на щільність текстильного матеріалу, щоб тканина чудово переносила багаторазові прання, не втрачаючи цілісності та привабливості. Перед покупкою важливо детально вивчити питання вибору комплекту, провести паралель між перевагами та недоліками того чи іншого текстильного матеріалу.

Якими властивостями та характеристиками має володіти постільна для новонароджених?

Здоровий сон дитини – це радість для батьків, а також внесок у повноцінне та щасливе майбутнє. І важливо підібрати такий комплект постільної білизни, який даруватиме новонародженому лише комфортні та приємні відчуття. При виборі набору варто відштовхуватися від таких вимог:

  1. Найкраще вибирати комплекти із натурального матеріалу. Перевагою комплекту постільної білизни з натурального матеріалу є гіпоалергенність. Натуральні волокна бавовни, шовку або льону не здатні стати причиною подразнення і чудово контактують навіть із найчутливішими ділянками шкіри. Як правило, натуральні тканини досить довговічні, мають підвищений рівень зносостійкості і привабливості.
  2. Тканина має пропускати повітря. Знов-таки відмінним варіантом стане полотно натурального походження, тому що саме натуральні або комбіновані тканини краще за інших пропускають повітря і дозволяють шкірі повноцінно дихати. А враховуючи той факт, що дитина більшість часу проводить уві сні, повноцінний повітрообмін критично важливий для його стану здоров'я.
  3. Полотно повинно мати гігроскопічність. Не варто забувати, що немовля не прокидається під час сну для того, щоб сходити в туалет. Цей природний процес проводиться мимоволі під час сну, тому незважаючи на використання памперсів, важливо, щоб обране полотно мало відмінний рівень гігроскопічності. Така тканина легко поглинає вологу та швидко сохне, завдяки чому максимально проста та зручна у використанні.
  4. На тканині повинно бути яскравих барвників. Важливим аспектом при виборі комплекту постільної білизни є те, що тканина не повинна піддаватися дії синтетичних барвників. Повірте, дитині в дитячому віці ще все одно на мультиплікаційних героїв, але наявність фарби на тканині може стати причиною подразнення або виникнення алергічної реакції. Краще віддавати перевагу білому комплекту постільної білизни.
  5. Матеріал не повинен накопичувати статичну електрику. Синтетичні та навіть деякі комбіновані тканини можуть накопичувати статичні розряди та створити дискомфорт для дитини. Він прокидатиметься, плакатиме і зовсім не розумітиме, що відбувається.
  6. Тканина має бути практичною. При виборі комплекту постільної білизни для новонародженого варто звертати увагу на тканини з підвищеним рівнем щільності та міцності. Білизна піддаватиметься частому пранню, як руками, так і в пральній машині. І навіть використання режиму делікатності не завжди зможе врятувати ситуацію, тонкі тканини будуть схильні до розривів та механічних пошкоджень.

Після того, як молоді батьки визначилися з матеріалом і навіть вибрали полотно без яскравих мультиплікаційних героїв, нанесених синтетичними барвниками, важливо оглянути комплект. Простирадло для новонародженого має бути пошито з цілісного клаптя тканини, так як пошиті між собою відрізи і велика кількість швів створять дискомфорт під час сну. Шви тиснуть на тіло дитини, від чого порушиться сон і буде багато сліз.

Перед покупкою білизни варто відкрити комплект і понюхати вироби. Якщо є неприємний аромат хімічних засобів, краще відмовитися від такого варіанту. Ймовірно, що на поверхні присутній апретований розчин або при створенні принта використовувалися синтетичні неякісні барвники.

І, нарешті, купуючи комплект для сну новонародженого, завжди перевіряйте наявність етикетки на товарі. Це свідчить про те, що комплект не був ніким раніше використаний (деякі недобросовісні продавці порушують закон та оформляють повернення комплектів для сну). Також, наявність етикетки від виробника та повний комплекс інформації про склад та догляд за виробом є ознакою якості та сумлінного відношення при виготовленні.

Види постільної білизни для малюків

У будь-якому дитячому комплекті постільної білизни буде підковдра і простирадло. Важливість підковдри полягає в тому, щоб захистити чутливу дитячу шкіру від негативного впливу поверхні ковдри, яка може бути шорсткою. Простирадло є обов'язковим атрибутом, без якого неможливо уявити підтримку гігієни, якості та комфорту сну.

А ось наволочки не завжди можуть входити в обов'язковий комплект спальної білизни, тому що не всі батьки вважають за потрібне використовувати подушку в дитячому віці. Думки педіатрів також відрізняються, деякі вважають необхідність набувати звичайну або ортопедичну подушку, інші радять почекати.
У тому чи іншому випадку, при виборі постільної білизни для новонародженого важливо визначити кількість компонентів набору, які будуть використовуватися. Раптом наволочки можна придбати окремо в будь-якій кількості.

Також, згідно з видами, комплекти дитячої постелі можуть бути прямокутними (звичними) і для круглих, овальних колисків.

З якої тканини найкраще?

Існує великий асортимент тканин, які можуть стати хорошим варіантом для пошиття комплекту постільної білизни для новонародженого. Як правило, при створенні добірки полотен фахівці орієнтуються на відповідність вимогам, які вже давно визначені ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров'я). Всі тканини, які потрапили до списку, мають відмінні властивості та відмінні експлуатаційні показники. Серед них можна зустріти:

  • Матеріали на основі бавовни;
  • Льняне полотно;
  • Шовк.

Бавовна – це натуральний матеріал рослинного походження, волокна якого часто використовуються при виготовленні полотен самостійно, або у комбінації з іншими нитками штучного або синтетичного походження. Натуральні волокна бавовни на 100% екологічно чисті, що забезпечує розкішний комфорт при використанні. Текстильні матеріали мають приємну поверхню, не здатні стати причиною подразнення чи утворення алергічної реакції. Також тканини на основі натуральної бавовни чудово пропускають повітря і дозволяють шкірі повноцінно дихати. Перевагою виробів з бавовни є широкий асортимент, можна вибрати розкішний сатин, привабливий батист, універсальну бязь та тканину ранфорс, яка особливо часто використовується для пошиття дитячих комплектів постільної білизни. Всі вище зазначені полотна складаються з натуральної бавовни, але відрізняються за довжиною та товщиною волокон, які використовувалися на виробництві, а також методом переплетення ниток.

Льняні волокна також видобуваються у процесі обробки однойменної рослини. Унікальна тканина на основі рослинних ниток має високий рівень антибактеріальності і є невідповідним середовищем для формування мікробів та бактерій. Унікальна тканина не здатна стати причиною подразнення, добре переноситься навіть власниками надчутливої ​​шкіри. Полотно має відмінні властивості, серед яких високий рівень повітропроникності та гігроскопічності. Комплекти постільної білизни з натурального льону сприяють правильній терморегуляції, легко підлаштовуються під температуру тіла дитини та здатні підтримувати її на комфортному рівні. Лляні тканини досить практичні у догляді, легко переносять багаторазове прання і надовго зберігають цілісність.

Постільна білизна на основі натурального шовку – це виняткова розкіш та справжня коштовність. Для дітей комплекти постільної білизни виробляють і купують рідко, оскільки тканина вимагає особливо ретельного та комплексного догляду, який не завжди можна провести в домашніх умовах. Але все ж таки полотно на основі натуральних волокон шовку чудово контактує з ніжною чутливою дитячою шкірою, не може стати причиною подразнення або алергічної реакції. Унікальна тканина на 100% екологічно чиста, не схильна до формування цвілі, мікробів та бактерій. Також, не можна не відзначити розкішний вигляд постільної білизни з шовку, однією з переваг є привабливий блиск на поверхні.

Цікавим варіантом тканини для пошиття комплекту постільної білизни є штучний матеріал бамбук. Виготовляється з бамбукових волокон, завдяки чому має властивості, які притаманні натуральним матеріалам. Бамбукова тканина особливо легка, повітряна і чудово підходить для власників чутливої ​​шкіри.

Серед комбінованих полотен можна придивитися до комплектів, які створені з полікоттону. У складі матеріалу в різному відсотковому співвідношенні знаходяться волокна натуральної бавовни та синтетичного поліестеру. Матеріал має відмінні властивості, які перейняв з обох типів волокон одночасно. Тканина досить приємна у використанні та проста у догляді, не схильна стати причиною подразнення та алергічної реакції.

Щільність важлива?

Рівень щільності текстильного виробу вимірюється кількістю ниток, що проходять на один квадратний метр. Залежно від рівня щільності визначається міцність, зносостійкість і довговічність тканини. Тому при виборі матеріалу для пошиття комплекту постільної білизни варто враховувати цей фактор. Або якщо купуєте готовий набір, дізнатися щільність тканини можна виходячи з інформації на етикетці.

Найбільш поширеними тканинами за рівнем щільності для пошиття комплекту постільної білизни вважають:

  1. Ситець, найтонший текстильний матеріал. Рівень густини становить близько 30 г/м².
  2. Бязь також відноситься до тонких полотн, її щільність становить 40 г/м².
  3. Льон має середній рівень щільності, 65 г/м².
  4. Сатин і перкаль, створені на основі бавовни волокон, мають найвищий рівень щільності, який становить 120 г/м².

Найоптимальнішим варіантом щільності тканини виготовлення дитячого комплекту постільної білизни є 65-70 г/м².

Розміри комплекту для крихт

При виборі комплекту постільної білизни для новонародженого важливо провести початкові виміри ліжка, матраца та подушки, якщо воно використовується під час сну. Не варто купувати вироби впритул - деякі натуральні тканини можуть дати невелике усадження вже після першого прання.

Найбільш поширеними та стандартними розмірами виробів спальної білизни для малюка вважаються:

  • Наволочка на подушку може бути в комплекті одна або дві. Стандартні розміри становлять 60х60 см., та 70х70 см.;
  • Простирадло завжди входить у комплект дитячого постільного, так як відіграє особливо важливу роль. Розміри зазвичай складають: 110х70 см., 150х210 см. Якщо простирадло занадто довге для ліжечка, його можна застелити в два шари;
  • Розміри підковдра зазвичай становлять 100 х 69 см.

Які комплекти краще взяти на витяг з пологового будинку

Залежно від бажання батьків, на урочисту виписку з пологового будинку можна придбати спеціальний, окремий комплект постільної білизни в люльку або текстильний конверт. Вони можуть відрізнятися декоративними вишивками на зовнішній стороні, де будуть зображені ініціали дитини. Але, варто пам'ятати, що вироби з декоративними прикрасами краще не використовувати постійно, тому що велика кількість швів можуть поранити чутливу дитячу шкіру, а намиста небезпечна для здоров'я.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано