Чим зимова ковдра відрізняється від літньої: основні моменти

07.02.2022

Ковдра – це спеціальний текстильний матеріал, який використовується всіма незалежно від сезону. Аксесуар входить до списку найважливіших спальних приладь, без яких неможливо уявити солодкий сон і повноцінне розслаблення. У нічний час у період сну, тіло знаходиться на повному перезавантаженні, тим самим лежить практично знерухомленим. За будь-якої погоди людина потребуватиме додаткового нагрівання, яке і зможе забезпечити якісна ковдра. Процес терморегуляції виглядає так: тіло людини відіграє роль обігрівача, тоді як ковдра сприяє утепленню та підтримці конвекційного процесу всередині.

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр, які відрізняються не лише за наповнювачем, а й за рівнем тепла. Так, наприклад, можна виділити 5 основних видів:

  1. Дуже тепле. Такий аксесуар сприяє розігріванню тіла навіть за температури +5 градусів у приміщенні.
  2. Тепле. Ступінь нагрівання досить високий, з ним комфортно буде спати при температурі близько 9 градусів вище нуля.
  3. Всесезонне. Відрізняється середнім рівнем зігрівання, використовується переважно за середньої температури більш ніж 10 градусів.
  4. Легке. Використовується навесні або теплою восени, не зігріває, але забезпечує комфорт при температурі понад 15 градусів вище за нуль.
  5. Найлегше. Найтонша ковдра, використання якої можливе лише влітку. Переважно комфортно для застосування при температурі понад 20 градусів у приміщенні.

Звісно, ​​з вищесказаного стає зрозуміло, що ковдри можуть використовуватися українцями будь-якої пори року, завдяки широкій різноманітності видів та товщини наповнювача. Вибирати варто ретельно, тому що від цього залежатиме комфорт під час сну.

Основні особливості зимових ковдр?

Зимова ковдра – це особливий аксесуар, без якого неможливий солодкий та повноцінний сон. У період зими температура повітря може коливатися, але найчастіше утримується в районі -10/+5. Рідко коли можна спостерігати серйозніші перепади, а якщо вони і трапляються, то зазвичай не тривають більше двох днів. Залежно від цього варто ретельно підійти до вибору зимової ковдри, щоб не помилитися та придбати справді якісний варіант. Як правило, головними вимогами для зимової ковдри є:

  • Ковдра повинна бути особливо щільною і міцною, але при цьому досить легкою і не важкою за вагою. Тільки такий варіант буде приємно використовувати, не відчувати тяжкості та скутості рухів тіла;
  • Чохол та наповнювач ковдри не повинні бути небезпечними для здоров'я, тобто спровокувати розвиток алергічної реакції та подразнення на шкірі. Алергікам та власникам чутливої ​​шкіри варто особливу увагу звернути на цей аспект;
  • Краще вибирати вироби з таким наповнювачем, який точно є невідповідним середовищем для формування та розмноження бактерій та мікробів;
  • При виборі наповнювача для ковдри варто враховувати сезонність, вона повинна добре підтримувати зручну для тіла температуру;
  • Звісно важливий і розмір, зимова ковдра не повинна бути короткою або незручною. У нього під час сну, для додаткового нагріву, захочеться укутатися із головою.
  • Також, краще вибирати такі зимові ковдри, наповнювач яких легко очищати в професійній хімчистці. А також, щоб термін експлуатації був не менше 5 років.

Особливості ковдр для літа

Думка щодо літньої ковдри у сучасних покупців відрізнятиметься, хтось вважає її необхідністю, а інші навпаки, не бачать у використанні аксесуара жодного сенсу. Але як би там не було, літня ковдра існує і представлена ​​в магазинах досить широкому асортименті. Як правило, літні ковдри відрізняються особливою тонкістю і легкістю, їх можна використовувати як плед, покривало або додатковий аксесуар для зігрівання під час вечірнього чаювання в альтанці.

Найчастіше купують літні ковдри покупці, у спальнях яких встановлений кондиціонер. Прилад забезпечує комфортну температуру повітря в особливо спекотні та спекотні дні. При цьому використання джерела прохолоди зі струменевим потоком повітря може стати причиною загострення хронічних захворювань, а також застуд. Саме в такому випадку найчастіше купується літня ковдра для захисту від протягу та переохолодження.

Головними вимогами для літньої ковдри є:

  1. Легкість. Ковдра має бути максимально легкою і практично невагомою, тільки тоді вона забезпечуватиме комфорт, а не додатково дратуватиме.
  2. Зносостійкість. Найкраще вибирати літні тонкі ковдри без наповнювача, із щільним рівнем переплетення волокон. Такий аксесуар надовго збереже цілісність та привабливий зовнішній вигляд.
  3. Догляд. Рекомендовано звертати увагу на літні ковдри з таких матеріалів, очистити які вийде легко та просто в домашніх умовах.
  4. Гіпоалергенність. Не слід забувати, що деякі текстильні матеріали можуть стати причиною подразнення, а також виникнення алергічної реакції. Щоб уникнути дискомфорту та неприємнихнаслідків, рекомендовано особливу увагу звернути на функції та властивості тканини.

Чи існують стандарти поділу за сезонами?

Так, стандарти поділу ковдр на сезони, безперечно, існують. Таким чином, залежно від наявності, якості та кількості наповнювача, ковдра вважається або зимовою, або ж літньою. Наприклад, ковдра, в якій є наповнювач з холлофайбера і чохол з натуральної бавовни, може бути і зимовим, і літнім. Різниця буде помітна лише за вагою, зимова ковдра буде важчою, тому що при створенні використовувалося вдвічі більше наповнювача. Тому вага виробу та його щільність дуже впливають на сезонність використання.

Зупинимося на щільності

  • Зима. Сучасний ринок пропонує покупцям широкий асортимент ковдр та покривал, які забезпечать максимальний комфорт під час зимового сну. Як правило, при покупці аксесуару варто читати маркування на етикетці, в яких є показник щільності. Оптимальним варіантом рівня щільності для зимової ковдри є 300-450 г/м. кв.;
  • Літо. Тут простіше, вибрати літню ковдру практично не складе труднощів. Як правило, аксесуари на теплу пору року необхідні для створення тонкого захисту тіла від навколишнього середовища, на них не покладаються великі надії. Найкращий рівень щільності літньої ковдри може становити до 200 г/м. кв.;
  • Всесезонна ковдра. Універсальний варіант, який рідше за інших використовується і купується українськими покупцями. Переважний міжсезоння, а рівень щільності може бути від 200 до 270 г/м. кв.

Види наповнювачів на літо

Варто відразу зазначити, що деякі види наповнювачів можуть однаково часто використовуватися як для пошиття літньої ковдри, так і для створення зимового виробу. Відмінності можуть бути щільності волокон, а також кількості наповнювача, який використовується для створення одного виробу.

Найбільш поширеними наповнювачами для літньої ковдри є:

  • Бамбука. Інноваційний текстильний матеріал, який відрізняється відмінними властивостями та відмінними експлуатаційними характеристиками. Тканина створюється на основі бамбукових волокон, які мають антибактеріальний ефект. Наповнювач у ковдру з бамбука не може стати причиною подразнення та алергічних реакцій, легко переноситься навіть власниками чутливої ​​шкіри. Волокна бамбука чудово пропускають повітря, дозволяють шкірі повноцінно дихати і насичуватися киснем;
  • Шовк. Натуральний текстильний матеріал, що створюється на основі найтонших волокон кокона тутового шовкопряда. Належить до найдорожчих і якісних наповнювачів, які використовуються при створенні літньої ковдри. Натуральний шовк чудово контактує зі шкірою, точно не стане причиною подразнення. Також розкішні волокна добре пропускають повітря та дозволяють шкірі повноцінно дихати. Незаперечний також той факт, що волокна шовку є не підходящим середовищем для розмноження пилового кліща, що виключає ризик розвитку набряку слизової або сльозогінності у алергіків;
  • Бавовна. Натуральні волокна рослинного походження, які на 100% виправдовують очікування покупців та відповідають усім вимогам до якісного наповнювача. Ковдри з натуральної бавовни чудово підтримують повітрообмін, не здатні стати причиною алергічної реакції і легко очищаються в домашніх умовах.

Види наповнювачів на зиму

При виборі зимової ковдри особливо важливо звертати увагу на наповнювач. Як правило, при створенні можуть використовуватись як натуральні, так і синтетичні волокна. Вибираючи, варто відштовхуватися від особистих уподобань, а також враховувати ризик розвитку алергічних реакцій.

Найбільш поширеними та популярними наповнювачами для зимової ковдри є:

  1. Пух. Основа такого наповнювача складається з натурального пуху та пера водоплавних птахів. Наповнювач відрізняється відмінним рівнем терморегуляції, добре зігріває тіло та здатний надовго підтримувати комфортну температуру. Також, ковдри з пухового наповнювача особливо м'які, повітряні та приємні на дотик. Пух підтримує відмінну аерацію, сприяє попаданню повітря. Серед недоліків такого наповнювача варто відзначити той факт, що натуральне пір'я та пух є відповідним середовищем для утворення мікробів та пилових кліщів, тому знадобиться регулярно проводити чищення у спеціалізованих хімчистках.
  2. Вовна. Є одним із найпопулярніших наповнювачів для зимової ковдри. Вовняні вироби можуть мати різний рівень щільності, але для зими варто шукати виріб з маркуванням не менше 420 г/м. кв. Вовняні ковдри не схильні накопичувати статичну електрику та не здатні стати причиною алергічної реакції. Ковдра відмінно зігріває тіло, має високий рівень гігроскопічності і здатне повноцінно пропускати повітря.
  3. Синтетика. Ковдра із синтетичним наповнювачем стане гарним варіантом для дачників, а також у ті будинки, де спостерігається підвищений рівень вологості. За рахунок хімічного складу волокон, наповнювач не здатний відволожуватися і втрачати свої властивості, що***може статися із будь-яким натуральним матеріалом. Тканина зазвичай дуже легка, такі ковдри мають невелику вагу. Матеріал не здатний стати причиною подразнення, а також має високий рівень антибактеріальності. Серед недоліків зимової ковдри із синтетичним наповнювачем можна відзначити порівняно короткий термін використання.

Великий асортимент різних ковдр, які діляться на сезони, можна знайти в інтернет-магазині Домашній Текстиль. У каталозі представлена ​​продукція, що відрізняється високою якістю і доступною ціною для всіх покупців.

Додано