Ортопедичні подушки, що важливо знати та як вибрати

30.12.2021

Сучасний ринок пропонує всім покупцям величезний вибір подушок, завдяки яким можна повноцінно розслабитися та відпочити. Якісний сон – запорука гарного самопочуття, заряду бадьорості та енергії на весь день. Не варто нехтувати подушкою, вибір якісного виробу позитивно позначиться як на загальному самопочутті людини, так і стан здоров'я в цілому. Величезний асортимент подушок для сну з якісним наповнювачем представлений в інтернет-магазині Домашній Текстиль.

Як вибрати правильну ортопедичну подушку?

Головна мета ортопедичної подушки – це якісна підтримка шиї, такий виріб сприяє розслабленню м'язів, а також покращує кровопостачання у головний мозок. Тому, щоб зранку відчувати бадьорість, повноцінне розслаблення та відпочинок, рекомендовано придбати якісну подушку з ортопедичними властивостями. Тяжкий трудовий день не минає безслідно, втома і негативна енергетика накопичується у верхній частині спини, що породжує погане самопочуття та нерадісні емоції. Позбутися тотальної напруги допоможе сон на ортопедичній подушці, що сприяє повноцінному розслабленню м'язів та усунення негативних наслідків.

Плюс до всього, навіть найновіша подушка з натуральним або синтетичним наповнювачем швидко втрачає форму та первинний зовнішній вигляд. Звичайно, це негативно позначається на розташуванні людини, тому що голова може провалюватися всередину подушки і лежати в абсолютно невластивому положенні. При сні на спині голова повинна бути на одному рівні з шиєю, а при відпочинку на боці шия і хребет повинні утворювати рівну лінію. Тільки в такий спосіб вдасться зустріти радісно ранок, а не прокинутися з болями та негативним настроєм.

Вибирати ортопедичну подушку слід двома способами:

  1. Самостійно. Такий спосіб допустимо в тому випадку, якщо людина раніше перевірялася у спеціаліста і будь-які особливі показання відсутні. Просто зняти втому, усунути напругу в шийному відділі та вберегти організм від розвитку остеохондрозу, можна і самостійно, обравши ортопедичну подушку на власний смак.
  2. За рекомендацією лікаря. Якщо у пацієнта спостерігаються видимі викривлення хребта, а також виникають болі не від втоми, а через анатомічні зміни, рекомендовано купувати ортопедичну подушку тільки з розпорядженням спеціаліста. Найчастіше пацієнти з цією метою звертаються до хірургів та ортопедів.

За якими характеристиками орієнтуватись?

При величезному асортименті ортопедичних подушок найважливіше – це визначитися з вимогами. Не варто вестись на акції та пропозиції за спокусливою ціною, це може зіграти дурний жарт та призвести до негативних наслідків. При виборі ортопедичної подушки важливо враховувати як анатомічні потреби, і розмір, форму, наповнювач.

Головні вимоги до ортопедичної подушки:

  • Виріб повинен забезпечувати повноцінний комфорт як під час сну, так і зранку після пробудження. Відсутність почуття втоми свідчить про повноцінний та якісний відпочинок, під час якого всі м'язи були досконально розслаблені;
  • При створенні ортопедичної подушки завжди використовуються матеріали, які не схильні стати причиною подразнення та алергічної реакції. В однаковій мірі ця вимога стосується як наповнювача, так і верхньої наволочки-чохла;
  • Якісні ортопедичні подушки позитивно впливають на дихання людини, забезпечують повноцінне влучення повітря, можуть усунути хропіння. Але якщо покупець має такі цілі, вибирати подушку варто тільки спільно з фахівцем;
  • Подушки з ортопедичним ефектом мають різні форму та розмір, можуть використовуватись як під голову, так і ноги (наприклад, при варикозному розширенні вен).

Як правильно підібрати висоту подушки?

Подушка – це річ індивідуального характеру, що відноситься до таких, які не гігієнічно віддавати іншим мешканцям квартири. Тому при виборі подушки варто відштовхуватися виключно від власних уподобань чи рекомендацій лікаря.

Висота подушки – один із найважливіших факторів, на які необхідно звернути увагу. Як правило, висота подушки впливає на правильне розташування шиї та хребта під час сну, що є важливим фактором для нормального кровопостачання. Потрібна висота подушки прораховується залежно від показників просвіту між шиєю та ліжком.

Також, допомогти при виборі може фактор, який свідчить про якість сну та улюблену позу. Наприклад, людина, яка вважає за краще спати на спині, може сміливо купувати подушку висотою близько 8 сантиметрів, цього буде достатньо. Любителям сну на животі рекомендовано звернути увагу на найнижчу і практично плоску подушку. Саме таких виробів в асортименті ортопедичних подушок особливо багато. Тим покупцям, для яких найзручніша поза для сну на боці важливо придбати подушку з максимальною висотою, яка сягає близько 10-12 сантиметрів.

Як не помилитися з розміром?

На те, щоб ортопедична подушка відігравала свої функції, важливо звернути увагу на її розмір. Виріб повинен бути таким, щоб на поверхні легко розмістилися голова та шия людини, але не плечі та не руки. Тому клієнтам, які хочуть за допомогою ортопедичної подушки позбутися негативного самопочуття, важливо відмовитися від великих та надто високих виробів.

Найкраще поєднати два показники: власне бажання, а також фізичні параметри людини. Нижче наведені найпростіші правила, які допоможуть вибрати найзручніший виріб. Наприклад:

  1. Чоловікам, а також високим жінкам найкращим варіантом стане подушка розміром 50х70 см і навіть більше.
  2. Найбільш поширена подушка з параметрами 60х40 відмінно підійде жінкам та чоловікам середнього зросту, звичайної комплектації. Іноді такий виріб можна використовувати навіть підліткам.
  3. Для дітей чи зовсім не великим жінкам можна звернути увагу на ортопедичну подушку мінімальних розмірів, її параметри становлять 30х40 сантиметрів.

З якого матеріалу має бути ортопедична подушка?

Існує великий асортимент матеріалів, які можуть використовуватися як наповнювач для подушки. Не варто заплющувати очі на цей фактор, він не менш важливий, ніж розмір та висота виробу. Якщо попередні фактори впливають на анатомічні показники організму, то внутрішній матеріал забезпечує комфорт чи породжує дискомфорт під час сну. Найкраще перед придбанням проконсультуватися з друзями, які вже користуються ортопедичними подушками або отримати рекомендації від фахівця.

Яким факторам повинен відповідати якісний наповнювач для подушки:

  1. Пружність та еластичність. Подушка не повинна бути занадто твердою або м'якою, ідеальний варіант ортопедичного виробу повинен мати підвищений рівень пружності і еластичності.
  2. Вологостійкість. Якісний наповнювач для подушки повинен швидко поглинати вологу та при цьому повноцінно висихати за короткі терміни. Такі властивості мають найчастіше наповнювачі синтетичного характеру, у складі яких відсутні натуральний пух і перо.
  3. Легке сприйняття та прийняття анатомічних особливостей. Основна якість, що відрізняє ортопедичний виріб від звичайної подушки – це використання матеріалів, що точно приймають форму шиї та хребти людини.

Найбільш поширеними видами наповнювача вважають:

  • Лактес;
  • Меморі фом;
  • Гречані лушпиння.

Латексний наповнювач виготовляється із синтетичних матеріалів та соку каучукового дерева. Волокна надають подушці необхідний рівень пружності та еластичності, що є особливо важливим для ортопедичної подушки. Латексний матеріал не здатний убирати запахи, завдяки чому надовго зберігає цілісність і презентабельний зовнішній вигляд. Матеріал відноситься до гіпоалергенних, не схильний провокувати алергічні реакції та подразнення. Розкішний латексний наповнювач точно повторює анатомічні особливості шиї та хребта, що позитивно впливає на якість сну, покращення кровопостачання та дихальної функції. При правильному використанні ортопедичні подушки з латексу здатні зберігати функціональність більш ніж на 5 років. Такий варіант належить до одним з найдоступніших за ціною, а також популярних серед покупців.

В'язкоеластичний пінополіуретан є інноваційним матеріалом, який часто використовується для виготовлення подушок та матраців з ортопедичним ефектом. Особливість піни – це ефект пам'яті, при впливі тепла тіла, наповнювач набуває необхідної форми точно повторюючи обриси. При цьому, як тільки тепле тіло перестає діяти на подушку, матеріал вирівнюється і повертається до зовнішнього вигляду. Матеріал меморі відноситься до гіпоалергенних, не здатний стати причиною подразнення навіть на найчутливіших ділянках шкіри. Розкішний матеріал має синтетичний склад, тому не схильний стати причиною накопичення пилу, а також формування мікробів та бактерій. При правильному використанні піна меморі здатна зберегти цілісність і візуальну привабливість більш ніж на 4 роки.

Наповнювач із гречаного лушпиння є єдиним натуральним матеріалом, який може використовуватися при виготовленні ортопедичної подушки. Виріб має підвищений рівень жорсткості, тому може не всім прийти до смаку. Але частки гречаної лушпиння забезпечують відмінний мікромасаж для шкіри, шийного відділу та хребців. Натуральний матеріал рослинного походження чудово пропускає повітря, дозволяє шкірі повноцінно дихати, і особливо комфортний для використання в спекотний літній час. Наповнювач із лушпиння вдало підлаштовується під анатомічні особливості тіла, підтримуючи голову в правильному положенні. Серед недоліків варто відзначити короткий термін використання, особливо у порівнянні зі штучними та синтетичними наповнювачами.

Який із наповнювачів вибрати – людина має вирішити самостійно, вивчивши особливості, переваги та недоліки того чи іншого матеріалу для ортопедичної подушки.

Види ортопедичнх подушок

Існують кілька видів ортопедичних подушок, що відрізняються як за формою, так і за призначенням. Якщо немає особливих рекомендацій і приписів від лікаря, можна відштовхуватися від особистих переваг. Найбільш популярними вважаються:

  • У формі півмісяця. Така подушка найбільше повинна бути в асортименті кожної людини, особливо того, хто любить подорожі або через роботу змушений часто відправляти у відрядження. Ортопедична подушка у формі півмісяця чудово розміщується на шиї, забезпечуючи якісну підтримку хребцям. Матеріал може бути абсолютно будь-який, частіше можна зустріти варіанти з синтетичного латексу. Іноді, покупці можуть використовувати такий варіант подушки і для повноцінного сну в ліжку, хоча це не рекомендується спеціалістами;
  • Поперекова. Ортопедична подушка призначена для якісної підтримки попереку, тому вже багато років використовується покупцями із захворюваннями спинного відділу, остеохондрозом та іншими порушеннями опорно-рухового апарату. Зазвичай подушка для попереку має прямокутну форму з м'якими кутами, з одного боку вище, а з іншого нижче. Саме високий валик подушки комфортно розміщується в поперековому заглибленні та забезпечує комфорт під час сну або денного відпочинку;
  • Для ніг. Популярний варіант для людей, які мають зайву вагу, проблеми із опорно-руховим апаратом або варикозне розширення вен. Ортопедична подушка для ніг виготовлена ​​у формі двох валиків з виїмкою, в якій зручно розташовані кінцівки;
  • Прямокутна. Найпоширеніший вид ортопедичної подушки, який можна зустріти практично у кожному будинку. Подушка прямокутної форми може бути різного розміру, вибір варто робити залежно від особистих уподобань покупця. Пряма та рівна поверхня виробу не оснащена спеціальними валиками, ортопедичний ефект досягається виключно шляхом використання пінного чи латексного матеріалу;
  • У формі хвилі. Також прямокутна подушка, але вона оснащена спеціальними валиками з довгого боку. Виріб найбільше повторює особливості людського тіла, забезпечує стабільну та якісну підтримку шийних хребців.

Що краще ортопедична чи анатомічна подушка?

Не існує варіанта подушки, який кращий чи гірший. Просто обидва вироби відрізняються за функціональністю та причиною використання. Наприклад, просто для комфортного сну, можна придбати ортопедичну подушку, а якщо існують проблеми або порушення опорно-рухового апарату, краще віддати перевагу виробу з анатомічними особливостями.

Ортопедична подушка використовується для фіксації тіла у правильному та зручному положенні, а анатомічна спочатку створена зі змістом форм, необхідних для комфорту тіла під час сну.

Основні переваги та недоліки

Серед переваг ортопедичної подушки варто відзначити:

  1. Комфорт під час сну. Такий виріб швидко набуває потрібної форми тіла, підкреслюючи всі особливості шийно-хребетного відділу.
  2. Виріб можна використовувати як профілактику. Якщо часто виникають судоми, або зранку людина прокидається вже з почуттям втоми, важливо вчасно придбати ортопедичну подушку. Виріб убереже від розвитку остеохондрозу, варикозу та інших захворювань.
  3. Гіпоалергенність. Всі подушки з ортопедичним ефектом виготовляються із безпечних матеріалів, які не схильні провокувати подразнення та алергічні реакції.
  4. Довговічність. Подушки з латексу та меморіфом здатні надовго зберігати цілісність, функціональність та візуальну привабливість.

Серед недоліків можна відзначити лише ціну. Вартість подушки з ортопедичним ефектом відрізняється від звичайного виробу, який містить наволочку із синтепоном, пухом/пером та іншим м'яким наповнювачем.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано